• aweda

Roken kan echt niet meer


Gelukkig nieuwjaar allemaal! Deze maand staat voor veel mensen in het teken van goede voornemens. Hoog op het lijstje staat, naast afvallen, stoppen met roken. We weten allemaal dat roken slecht voor je is. Maar de angst om aan te komen bij een stoppoging blijkt voor veel rokers een belangrijke reden om er toch nog een op te steken. Terecht?

Stofwisseling in rust

Nicotine verhoogt het energieverbruik van het lichaam: de snelheid van de stofwisseling in rust neemt toe. Eén sigaret roken zorgt ervoor dat je energieverbruik met 3 procent stijgt in de daaropvolgende 30 minuten. Maar de sigaretten daarna hebben amper invloed op het energieverbruik. Wie een pakje per dag rookt, verbrandt 2245 kcal. Een niet-roker die hetzelfde gegeten heeft, verbruikt slechts 15 kcal minder, te weten 2230. Concreet betekent dit dat het roken van een pakje per dag op de lange termijn het gewicht maar een klein beetje doet dalen. Terwijl datzelfde pakje het risico op ernstige ziekten flink verhoogt. Je wordt dus niet dikker door het stoppen met roken maar door wat je in je mond stopt.

De snelheid van onze stofwisseling wordt bovendien door heel veel factoren bepaalt. Wie regelmatig sport heeft een snellere stofwisseling dan iemand die niet beweegt. En iemand die meerdere kleine maaltijden per dag eet, heeft weer een snellere stofwisseling dan iemand die niet eens ontbijt. Verder kan een tekort aan slaap je stofwisseling danig verstoren. Ook je gewicht speelt mee: bij rokers met overgewicht wordt het rustmetabolisme minder beïnvloedt dan bij rokers zonder gewichtsproblemen.

Roken vermindert de eetlust

Wat wel waar is: roken vermindert de eetlust. Na het roken van één sigaret kun je tot wel twee uur erna makkelijker voedsel weerstaan. Dat effect neemt toe wanneer je meer rookt. En wanneer je stopt, neemt je hongergevoel toe maar dit is slechts tijdelijk.

Naast het feit dat de meeste gestopte rokers aankomen door de vertraagde stofwisseling compenseren veel rokers het gebrek aan nicotine door extra te eten en meer te snoepen. Doordat je geur- en smaakorganen beter gaan functioneren als je niet meer rookt, smaakt alles ook beter. Over het algemeen komen mannelijke stoppers in de tien jaar na het stoppen zo’n 2,8 kg. aan. Vrouwen komen in dezelfde periode gemiddeld 3,8 kg. aan.

Rokers hebben meer buikvet

Roken stimuleert de opstapeling van vet in de buikholte, ook wel visceraal vet genoemd. Hoe langer iemand rookt, hoe meer vet zich opstapelt in de buikholte. Dat buikvet vergroot de kans op allerlei aandoeningen, maar het het beïnvloedt tevens je hormoonhuishouding. Rokers produceren meer van het stresshormoon cortisol dan niet-rokers. Ook de insulineresistentie neemt toe. Dat betekent dat de alvleesklier van rokers steeds meer insuline moet aanmaken om de opname van suikers in het weefsel te optimaliseren. En dat verhoogt weer de kans op diabetes type 2.

Rokers eten ongezonder

Omdat de levensstijl van rokers over het algemeen minder gezond is dan die van niet-rokers, hebben verstokte rokers bovendien vaker overgewicht dan de niet-rokers, wat ook de nodige risico's met zich meebrengt. Rokers nemen meer calorieën in dan niet-rokers (+4,9 procent), en ook meer verzadigde vetten (+8,9 procent), cholesterol (+10,8 procent) en alcohol (+77,5 procent).

Bovendien verliezen rokers een deel van hun smaak- en reukzin, waardoor ze meer saus en zout op hun eten doen om het beter te doen smaken. Rokers verbruiken zelfs twee keer meer zout dan niet-rokers.

De praktijk leert dat de moeilijkheid voor veel rokers zit in de combinatie stoppen met roken én gezonder eten én meer bewegen. Een goede reden om je aan te melden voor het e-Power+ programma. Je focus is nu op je gezondheid, want je gaat stoppen met roken. Waarom dan niet gelijk goed aanpakken? Succesvol stoppen met roken en werken aan een gezondere lifestyle! 💪💪

Hoe fijn zou het zijn om niet meer afhankelijk te zijn van die sigaret? Behalve dat het je veel geld bespaart geeft het je ook nog eens zoveel meer rust , en ik kan het weten (ex roker) !

You can do it!


16 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea