• aweda

Vis!


VIs is super gezond maar we eten er te weinig van. Gemiddeld eten we zo'n 70 gram vis per week. Dit komt neer op gemiddeld 1 stukje vis per 2 weken. Vis bevat onmisbare voedingsstoffen, reden genoeg om je gezondheid een plezier te doen en iets vaker vis op tafel te zetten.

Ik vind het belangrijk om te kiezen voor een vis die duurzaam gevangen is en een keurmerk heeft. MSC en ASC zijn onafhankelijke organisaties die richtlijnen opstellen voor het duurzaam vangen en kweken van vis. Zo wordt overbevissing en uitputting voorkomen en kunnen we hopelijk nog lang genieten van een stukje vis.

Je kunt de Viswijzer gebruiken om te achterhalen of jouw viskeuze duurzaam is. www.goedevis.nl

Vis levert je lichaam onder meer A en B-vitamines , mineralen en goed verteerbaar eiwit. Vis eten is vooral belangrijk vanwege de visvetzuren. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het concentratievermogen. In veel diëten staat regelmatig vis op het menu, omdat het voedzaam en gezond is en maar weinig vet bevat ten opzichte van vlees.

Magere vis en vette vis

Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën.

De vette, olierijke vissen als ansjovis, haring, makreel, zalm, sardine, sprot, tonijn en forel zijn wellicht nog belangrijker voor je gezondheid. Deze vissoorten bevatten de goede vetsoorten die ervoor zorgen ervoor dat je lijf gezond blijft en je bloedvaten schoon. Ook zorgen ze voor een goede cholesterolverhouding.

Vervuiling vette vis

Belangrijk om te melden is dat je vette vis beter niet dagelijks kunt eten. Vette vis is meer vervuild dan magere vissoorten. Via milieuverontreiniging worden dioxines, PCB's, bestrijdingsmiddelen en zware metalen in het vetweefsel van de vis opgeslagen. Vette vis bevat meer vet dan magere vissoorten. Hoeveel vervuild een vis is, is afhankelijk van waar in de voedselketen deze vis zich bevindt. Desondanks is het eten van vis nog steeds gezond, als je het maar met mate eet.

Veel mensen vinden het lastig om vis klaar te maken en laten het daarom links liggen. Of eten vis dat bewerkt is. Gerookte zalm, paling of makreel bevat erg veel zout. Bijvoorbeeld: 100 gram gerookte zalm bevat ongeveer 3 gram zout, dat is de helft van wat je op een dag mag eten. Een gezondere keuze zijn verse vissoorten.

Ik maak vis altijd klaar in de oven: dat is makkelijk, snel klaar en minder luchtjes in huis.

Benodigdheden voor 3-4 personen:

500 gram stevige vis

Voor de korst:

60 gram ongezouten amandelen, fijngemalen

2 tenen knoflook

2 eetlepels kokosmeel

4 eetlepels olijfolie

2 eetlepels kruiden naar smaak (tijm, salie, Italiaanse kruiden)

Sap en rasp van 1 citroen

Zeezout en peper

Oven voorverwarmen op 180 graden. Meng alle ingrediënten voor de korst samen.

Leg de vis in een ingevette ovenschaal, en smeer de vis in met het noten kruiden mengsel. Is het nog te droog, voeg dan wat extra olijfolie toe.

Ongeveer 15 min in de oven op 180 graden.

Lekker met worteltjes en peultjes met zoete aardappelpuree. Njoy!

Volg me op Instagram en Facebook

Andrea

#Vis #Gezondevoeding

47 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea