• aweda

Een vette groene smoothie


Een lekkere vette groene smoothie. 😱 Daar schrikken veel mensen van! En dat is nergens voor nodig....lees gauw verder. 👇 Vet toevoegen aan je groene smoothie zorgt ervoor dat je gezonder wordt en meer af gaat vallen. Bovendien zorgt het goede vet ervoor dat de vitamines en mineralen beter in je lichaam worden opgenomen. Met gezonde vetten is helemaal niets mis. Sterker nog, het is een voedingsstof voor ons lichaam en het is zelfs gevaarlijk om daar zo min mogelijk van te eten.

Je lichaam heeft energie nodig: om je lichaamstemperatuur op peil te houden, om je organen te laten functioneren, gewoon om je in staat te stellen je dagelijkse dingen te doen. Gezonde vetten zijn een goede bron van energie voor ons lichaam. Je lichaam kan deze vetten gelijk verbranden en dat is gezond! Maar we hebben allemaal een beetje vet opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat we niet heel de dag door hoeven te blijven eten. Oorspronkelijk is deze vetreserve bedoeld voor tijden van voedselschaarste, maar die kennen we in Nederland (gelukkig) niet meer, en dat is aan de omvang van veel Nederlanders goed te zien. Dit vet willen we verbranden. Dus redeneren veel mensen: als ik geen vet eet, gaat mijn lichaam vetreserves aanspreken. En dat is dus niet waar! Wat er gaat gebeuren is dat je lichaam haar energie uit een andere voedingsvorm gaat halen, namelijk uit suikers. Suiker is een hele makkelijke vorm van energie voor je lichaam. Het wordt snel in het bloed opgenomen en verwerkt tot energie. Het probleem is alleen dat we nogal veel suikers binnen krijgen en dat we maar een klein beetje nodig hebben. Als er teveel suiker in ons bloed komt gaat ons lichaam deze suikers opslaan als vet. Sommige suikers worden sneller opgenomen in ons bloed en sommige minder snel. Dit heeft te maken met de glycemische index, ook wel GI genoemd. Als suikers minder snel in ons bloed opgenomen worden hoeft er minder snel overtollige suiker opgeslagen te worden als vet. Suikers met een hoge glykemische waarde vind je bijvoorbeeld in frisdrank. Dat weten we eigenlijk allemaal wel. Maar ook in fruit zit bijvoorbeeld flink wat suiker. (al ligt de GI hier een stuk lager, zo rond de 40, afhankelijk van het soort fruit). Door vet aan onze smoothie toe te voegen kunnen we deze waarde nog verder laten dalen. En hoe lager de waarde, hoe minder overtollig suiker, dus hoe minder vet er wordt opgeslagen. Wat gebeurt er met het vet dat we aan de smoothie toevoegen en welke vetten zijn hiervoor geschikt? 🤔 Ons lichaam heeft de hele dag energie nodig. Als we bewegen is daar energie voor nodig, maar ook om onze lichaamstemperatuur op peil te houden is energie nodig. Vet is gewoon een vorm van energie en wordt ook gewoon gebruikt om je lichaam energie te geven. Mits je er natuurlijk voor zorgt dat er geen overschotten ontstaan. Dan wordt

het inderdaad opgeslagen als een vetreserve. Welke vetten kun je toevoegen: - kies voor groenten (of fruit) die gezonde olie bevatten zoals bijvoorbeeld een avocado. - kokosolie - volle Griekse yoghurt, kokosmelk - ongezouten en ongebrande noten (wel een sterke blender nodig!) - een schepje lijnzaad, chiazaad - olijfolie, walnootolie, lijnzaadolie, Heb je even niets in huis en maak je een smoothie met flink wat fruit? Gooi een theelepel olijfolie door je groene smoothie en je zult minder last hebben van de suikers.

Volg me ook op Instagram en Facebook , en mis geen enkele update meer ;-)

Andrea

#Gezondevetten #Groenesmoothie #avocado #noten #olijfolie #lijnzaad #kokosolie

115 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea