• aweda

Tomaat: een echte krachtpatser!


De tomaat is een echte krachtpatser 💪 en behoort tot de nachtschadefamilie, net als de aubergine en de aardappel. Tomaten zitten vol met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Uit onderzoek is gebleken dat lycopeen beschermt tegen prostaatkanker. 🍅 Hoe roder hoe gezonder

Tomaten zijn dus rijk aan lycopeen. Dit is een natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden en staat bekend als een krachtig antioxidant. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan een cel en spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk. 🍅Koken? Door verhitting van de meeste groentes gaan er altijd wat voedingsstoffen verloren maar bij de tomaat juist niet. Door verhitting komt er meer lycopeen vrij! Dus zelfgemaakte tomatensoep, pastasaus is hartstikke gezond voor je. Door toevoeging van een beetje vet, bij voorkeur olijfolie, zorgt het ook nog een betere opname via de darmwand. Lycopeen is namelijk een vet oplosbaar antioxidant. Hoe vreemd het ook klinkt; tomaten zijn bewerkt, verhit of gepureerd dus nog net iets gezonder dan dat de verse tomaten al zijn. 🍅Huidverjonging Tomaten stimuleren de aanmaak van Procollageen. Dit is een eiwit dat de huidstructuur helpt te verbeteren en daarmee zorgt voor huidverjonging. Bovendien is van carotenoïden, waartoe lycopeen behoort, bekend dat ze bescherming bieden tegen de schadelijke effecten van UV straling van de zon. 🍅Tomaat en hoofdpijn en vermoeidheid hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid hebben veelal als oorzaak de zuurheid van het lichaam. Tomaten hebben een alkalische werking en kunnen je helpen hierbij. 🍅Eet alleen tomaten die rijp zijn. Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. In grote hoeveelheden is tomatine giftig voor de mens. Het kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is hier trouwens even gevoelig voor. Tomatine verdwijnt bij het rijpen van de tomaat. Snack dus eens wat vaker een (rijpe) tomaat 💪

Voeg me toe op Facebook, of volg me op Instagram en mis geen enkel nieuwtje meer.

Fijne dag!

Andrea

#Lycopeen #Tomaten

156 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea