• aweda

Quinoa


Quinoa , spreek je uit als 'kienwa' , is een goede vervanger van rijst, couscous of aardappels. Het is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. En daarom ook een goed alternatief voor vlees en als je liever voor plantaardig kiest. Daarnaast heeft quinoa nog een paar opvallende gezonde voordelen.

1️⃣Er zit ijzer in. Dat houdt de rode bloedcellen gezond en het vervoert zuurstof door het lichaam. Het verbetert de hersenfunctie, reguleert de lichaamstemperatuur en verhoogt je energie. 2️⃣Quinoa bevat veel eiwitten. Het is een van de meest proteïnerijke plantaardige voedingsbronnen die er zijn, en is een complete eiwitbron met alle essentiële aminozuren. 3️⃣Het bevat meer vezels dan de meeste andere granen. Vezels zorgen voor een betere stoelgang en helpen bij het voorkomen van hartziektes door het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast verlaagt quinoa cholesterol- en glucoselevels en kan het helpen bij gewichtverlies omdat je langer een vol gevoel houdt en daardoor minder snel trek hebt.👊🏼 4️⃣Het is glutenvrij. Quinoa is perfect voor mensen met een gluten intolerantie 5️⃣Het zit vol met antioxidanten, zoals vitamine E en zink, die vrije radicalen uit de weg ruimen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die cellen en weefsels beschadigen. De antioxidanten gaan deze beschadigingen te lijf en helpen daarmee mogelijk op de lange termijn ziektes als kanker en hart- en vaatziektes te voorkomen. 6️⃣Quinoa heeft een gunstig effect op de stofwisseling en is daarom een goed product als je wilt afvallen. Dit komt door de hoeveelheid eiwitten en vezels die zorgen voor een goede stofwisseling en de ‘honger’ aanzienlijk verminderen. 7️⃣Het bevat lysine. Dit is een essentieel aminozuur die de groei en het herstel van weefsels bevordert. 8️⃣Het bevat veel mineralen en is vooral rijk aan magnesium. Magnesium helpt hij het ontspannen van de bloedvaten en je spieren. Dit verbetert de bloedsuikerspiegel, helpt migraine te voorkomen, zorgt voor een goede lichaamstemperatuurregeling, ontgift en geeft energie. 9️⃣Quinoa is eenvoudig in je eetpatroon op te nemen. Het gaat goed samen met ander voedsel, je kunt het gebruiken als ontbijt, lunch of avondeten eten of als vervanger kiezen voor rijst of aardappels.

Tijd om quinoa dus te gaan proberen, en dat gaat heel goed met dit eenvoudige maar heerlijke recept:

Quinoa salade met zalm Ingrediënten voor 2 personen: - 150 gr quinoa - 1 avocado -1 kpuntpaprika - 2 eetlepels ongebrande en ongezouten amandelen, gehakt - paar takjes peterselie - 300 gr zalm (2 stuks) - 1 limoen - paar takjes munt Bereiding Pers de limoen uit en meng het sap met wat fijngehakte munt. Bestrooi de stukken zalm met een snufje peper en zout en giet het limoen mengsel er over. Laat even marineren terwijl je aan de slag gaat met de quinoa. Snijd de puntpaprika fijn en schep samen met de amandelen en grof gehakte peterselie door de quinoa. Warm dit kort even door. Verhit ondertussen een beetje olie in een pan en bak de zalm aan beide kanten (3 minuutjes). Snijd de avocado in stukken en schep door de quinoa. Serveer de quinoa salade met de gebakken zalm. Njoy! ❤️

#Vis #goedevetten #Quinoa #ePower #superfood #Glutenvrij #antioxidanten

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea