• Andrea

Hoe verzuurd is jouw lichaam?

Bijgewerkt: jan 1


Hoe ontstaat verzuring van je lichaam?

Verzuring ontstaat door een ongezonde leefstijl. Belangrijke oorzaken in verzuring zijn het eten van te weinig groenten en fruit, te weinig water drinken, roken, verkeerd (hoog) adem halen, stress en een gebrek aan voldoende slaap.

Hoe zuurder je lichaam hoe moeilijker het voor je lichaam wordt om de energie op peil te houden en je immuunsysteem overeind te houden om zich te verweren tegen bacteriën en zelfs kanker.

Op zich is je lichaam heel goed in staat om de zuurbasenverhouding in balans te houden. Elke keer dat je voedsel eet zoals melkproducten, granen, vlees en suiker dan verzuurt je lichaam. Om dit te neutraliseren heeft je lijf mineralen zoals calcium, natrium, kalium en magnesium nodig.

Komen deze mineralen niet voldoende in je voeding voor dan zorgt je lichaam er gewoon voor dat het ze beschikbaar krijgt. Ze haalt het dan uit je botten en belangrijkste organen. Goed idee? Nee, niet echt, maar je lichaam is helemaal gericht op overleving. Hierdoor kom je er vaak pas laat achter dat er al een tijdje geen sprake was van een probleem!

Symptomen waaraan je een milde verzuring herkent zijn:

*Ontstoken en/of gevoelig tandvlees *Falend immuunsysteem *Regelmatige nek-, rug- en ischiasproblemen *Aandoeningen aan de ademhaling *Regelmatige schimmelinfecties (b.v. nagels, vagina, huid, etc.) *Chronische vermoeidheid *Hart- en vaatziekten *Snelle gewichtstoename *Nier- en blaasinfecties *Vervroegde veroudering *Darmproblemen, misselijkheid en/of overgeven *Botbeschadigingen (b.v. hielspoor), regelmatige botbreuken, botontkalking *Mistig in het hoofd, concentratieproblemen, slapeloosheid, chronische hoofdpijn en/of migraine *Toegenomen verzuurde spieren bij sport, gewrichts- en spierpijn *Teruglopende sportprestatie en blessures *Allergieën en/of acné *Schade van vrije radicalen

Verzurende voeding Je kunt verzuring oplossen door meer alkalisch te gaan eten. Maak daar geen perfectionisme van, maar zoek naar een goede balans met veel groenten en fruit en kleine hoeveelheden granen en vlees.

Hieronder vind je een lijst van voedingsmiddelen waar je rekening mee kunt houden.

Verzurende voeding (niet goed voor je)

Bronwater met bubbels, energy drankjes, popcorn, roomkaas, karnemelk, gebak, pasta, kaas, varkensvlees, bier, wijn, zwarte thee, ingelegd zuur, chocolade, geroosterde noten, azijn, zoetstoffen, gezuiverd water, gedistilleerd water, koffie, gezoete fruitdranken, pistachenoten, rundvlees, witbrood, pinda’s, noten, tarwe, vruchtensap, de meeste granen, gekookte spinazie, sojamelk, kokosnoot, pruimen, bruine rijst, gerst, cacao, haver, lever, oesters, zalm.

Voeding met neutrale pH

Kraanwater, bronwater zonder bubbels, zeewater

Alkalische voeding (goed voor je)

Appels, amandelen, tomaten, druiven, mais, paddenstoelen, knollen, olijven, sojabonen, perzik, paprika, radijs, ananas, kersen, wilde rijst, abrikoos, aardbeien, bananen, avocado, groene thee, sla, selderij, zoete aardappel, erwten, aubergine, sperziebonen, bieten, blauwe bessen, peren, kiwi, meloen, mandarijn, dadels, vijgen, mango, papaja, spinazie, broccoli, artisjok, kolen, wortels, komkommers, citroen, lime, zeewier, asperge, boerenkool, ui.

Zo zie je maar weer dat de Quote van Hippocrates toch echt opgaat: “Het voedsel dat je eet kan de veiligste en meest krachtige vorm van medicijn zijn of een langzame manier van vergiftiging”.

Wat kun je doen om je lichaam te ontzuren? Voeding is belangrijk in het ontzuren van je lichaam. Hieronder vind je een overzicht van acties die je kunt ondernemen om je lichaam meer alkalisch dus minder zuur te maken.

Probeer niet om er niet een wedstrijd van te maken, maar neem kleine stapjes...dat is ook een vooruitgang.

*Start met het drinken van 3 liter water per dag. Koffie (ook geen decafe) of zwarte thee tellen daar niet in mee, kruidenthee wel. *Eet elke dag 500 gram groenten en 3-5 stukken fruit *Drink elke dag een groene smoothie (met max 2 stuks fruit en minimaal de helft groenten) *Vermijd alle voeding die niet natuurlijk is (dus geen junk food, wereldgerechten of andere e-nummer troep). Ga op zoek naar recepten. Google staat er vol mee! *Vervang koemelkproducten door ongezoete oamandelmelk en drink bij uitzondering wat geitenmelk. *Beweeg elke dag minimaal 30 minuten, maar niet zo intensief dat je buiten adem raakt, houd de hartslag laag. *Mediteer elke dag 10-15 minuten (bijvoorbeeld met een app) om stress te verminderen *Leer jezelf aan om rustig en diep te ademen in plaats van hoog en snel. *Slaap elke nacht 8 uur *Stop met roken

Verzuring is voor veel mensen een groot probleem. Niet alleen is afvallen een stuk moeilijker als je lichaam verzuurd is, maar de kans is heel groot dat je er ook nog eens vervelende lichamelijke klachten bij ontwikkelt.

Als je mijn programma volgt zul je ook veel positieve verandering merken in je verzuring. Stuur me gerust een berichtje als je hier meer informatie over wilt.

#verzuring #alkalisch #Ph #Verzurendevoeding

341 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea