• aweda

De gezonde effecten van kardemom


Het kruid waar ik het vandaag met jullie over wil hebben is kardemom.

De peulen zijn afkomstig van een varenachtige plant die familie is van de gember. In de peultjes zitten kleine donkere zaadjes, die de karakteristieke smaak afgeven.

De smaak is fris , kruidig, en met een vleugje eucalyptus.

Kardemom bevat anti-oxidanten. Deze voorkomen ontstekingen in je lichaam die celveroudering veroorzaken. Het werkt dus antibacterieel en antiviraal.

En bevat ook veel mineralen, zoals ijzer, calcium, kalium en mangaan, en vitamine A en C.

Goed voor de maag

Dit kruid werkt krampstillend en is prettig voor je maag. Het is goed voor de spijsvertering en werkt tegen misselijkheid, winderigheid, diarree en een slechte adem. Het stimuleert de eetlust.

Ook kan het helpen bij plasproblemen en urineweginfecties, aangezien het de nieren ondersteunt. Heb je een zere keel of last van ontstoken tandvlees, dan kan kardemom ook uitkomst bieden. Dit specerij gaat hoge bloeddruk en een te hoog (LDL) cholesterol tegen en gaat zo de strijd aan met hart- en vaatziekten.

Diverse soorten kardemom

Er zijn diverse kleuren kardemom peulen verkrijgbaar (zwart, wit en groen). in de westerse keuken wordt vaak de groene peul gebruikt. Je kunt de groene kardemom in verschillende varianten kopen; gemalen in poedervorm of gedroogd in peultjes.

De gemalen vorm is misschien handiger in gebruik bij het koken en bakken, maar de peultjes zorgen ervoor dat de smaak beter behouden wordt.

➡️ Als je een griepje voelt opkomen is een thee met groene kardemom met een schijfje citroen, gember, Ceylon kaneel en kurkuma een ontstekingsremmer en boost voor je immuunsysteem.

➡️ Voeg een paar peultjes samen met een kaneelstokje en een schijfje sinaasappel of appel in heet water en je hebt een heerlijk winters theetje.

➡️ Gebruik je filter koffie? Voeg dan een beetje kardemompoeder toe. In de Arabische keuken wordt dit al eeuwen gedaan. Het ondersteunt de verkwikkende werking van koffie. Sommige mensen reageren niet zo goed op cafeïne en dan kan de bloeddruk tijdelijk iets verhogen. Kardemom kan deze bloeddruk-verhogende werking tegengaan, waardoor de reactie van cafeïne wordt beperkt.

Wat vind jij van de smaak van kardemom, en gebruik jij het ook in je gerechten?

Wellicht heb je een tip voor een heerlijk recept met een vleugje kardemom.

Laat het mij weten door je reactie hieronder achter te laten.

Andrea

#Kardemom #antioxidanten #VitamineA #Spijsvertering #Bloeddruk

885 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea