• aweda

Welke kokosolie is goed?


In de kokosolie jungle kun je nogal verdwalen. Waar moet je nou eigenlijk opletten als je kokosolie koopt? En is het wel zo gezond als men beweert? En hoe gebruik je kokosolie?

Op al deze vragen heb ik antwoord. Lees gauw verder.

Ik gebruik zelf altijd (onbewerkte) virgin kokosolie, omdat deze niet bewerkt is en alle voedingsstoffen nog heeft waaronder een hoog laurinezuur en veel goede vetzuren.

Vaak is kokosolie ontgeurd en dus bewerkt, en je kunt je dus afvragen of alle goede eigenschappen die hieronder vermeld staan, er nog inzitten.

De meeste "gewone" kokosolie wordt gemaakt door kokospulp te drogen in dehydrators/ovens op zeer hoge temperaturen. Door oplosmiddelen toe te voegen wordt de olie uit de pulp geëxtraheerd. Daarna wordt de olie gebleekt en ontgeurd waardoor alle goede eigenschappen zijn verdwenen. Dan is kokosolie niet gezond meer.

Hoe gezond is kokosolie?

Kokosolie stimuleert de vetverbranding en het helpt bij overgewicht en ondergewicht doordat het de stofwisseling in balans brengt en de aanmaak van het hormoon testosteron beïnvloedt.

Kokosolie bevat veel verzadigd vet maar niet alle verzadigde vetten zijn ongezond!

De meeste verzadigde vetten in kokosolie zijn namelijk van middellange keten vetzuren, ook wel MCT (Medium Chain Triglyceriden) genoemd.

Een van de grootste voordelen van deze middellange keten vetzuren is, is dat ze een andere weg in je lichaam bewandelen dan de vetzuren uit andere olie- en vetsoorten. De vetzuren uit kokosolie worden vrijwel direct omgezet in energie waardoor het haast niet door het lichaam wordt opgeslagen. De alvleesklier hoeft zelfs geen enzymen te produceren om de vetzuren van de kokosolie af te breken. De snelheid van deze omzetting is vergelijkbaar met die van koolhydraten. Dus ook voor sporters is kokosvet een hele goede bron van energie. Daarnaast hebben deze vetzuren geen carnitine nodig (een aminozuur) om te verbranden. Hierdoor blijft er meer carnitine over voor de energievoorziening van de spieren en dit leidt tot meer spieropbouw.

Omdat MCT's niet door de lever hoeven worden verwerkt hebben ze geen gal nodig om geëmulgeerd te worden (van grote vetbolletjes, kleinere vetbolletjes maken). Daarom is dit een ideale energiebron voor mensen met spijsverteringsproblemen, en mensen met leverproblemen die overgevoelig reageren op vet.

Het is een natuurlijk antibioticum. Kokosolie bevat namelijk zo'n 50% laurinezuur (moedermelk bevat 30%) en als laurinezuur in de darmen terecht komt wordt het door de darmbacteriën omgezet in monolaurine, een sterke antibiotica voor allerlei virussen en schimmels.

Let op: al deze gezonde eigenschappen gelden alleen voor biologische koudgeperste kokosolie die niet ontgeurd is! Zodra het geraffineerd en bewerkt is zijn alle goede eigenschappen verloren gegaan.

Waar moet je op letten als je goede kokosolie wilt kopen?

  • Koudgeperst met een ISO nummer op de verpakking

  • Biologisch

  • Onbewerkt (ongeraffineerd en niet ontgeurd) dus met kokosgeur en smaak!

  • In glazen verpakking (minder bewerking en je kunt de kleur bekijken)

  • Land van herkomst is vermeld

  • Er staat een fabrikant of leverancier op de pot

  • Een transparant productieproces dat inzichtbaar is

  • Structuur is zacht en smelt snel op de huid/in de mond

Hoe gebruik je kokosolie?

Je kunt er bijna alles mee :-) Behalve in de keuken kun je het ook gebruiken als verzorging voor je droge huid, als ingrediënt van zelfgemaakte deodorant of tandpasta, kloven aan handen en voeten, als masker bij droog pluizig haar, eczeem, psoriasis, droge lippen, schimmelinfecties.

En in de keuken:

~Bakken van vlees en kip (doordat de virgin kokosolie niet ontgeurd is heeft het wel een kokossmaakje)

~Gebruik het als je granola maakt

~Maak je koffie romiger met 1 eetlepel kokosolie

~Voeg een eetlepel kokosolie toe aan je smoothie

~Smeer het op je brood

~Of maak er lekkere baksels van , zoals dit Bounty taartje

Ik gebruik zelf de virgin kokosolie van Organicfarm. Deze ongeraffineerde en koudgeperste kokosolie is echt rauw. Het wordt gemaakt door de kokospulp te laten centrifugeren waardoor het vocht uit de pulp wordt onttrokken zonder deze op hoge temperatuur te verhitten. De temperatuur in de centrifuge is onder de 32 graden.

Daarna wordt de pulp koudgeperst totdat er olie uitkomt. Hierdoor heeft deze olie het hoogste laurinezuur en MCT waardes vergeleken met andere biologische virgin kokosoliën.

En wat ook belangrijk is , is dat de regio waar de kokosnoten vandaan komen, ook groen is. De fabriek staat in Vietnam (Ben Tre) en werknemers werken er onder goede omstandigheden. De fabriek heeft een eigen biologische kokosboomgaard waar de kokosbomen groeien zonder gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie of kunstmest.

Wil je de kokosolie van Organicfarm kopen? Dan kun je terecht op de site van Selnature. En met de kortingscode andrea15% krijg je ook nog eens 15% korting! Deze code is trouwens geldig op alle biologische oliën in de webshop, dus ook op de olijfolie van Oro del Desierto...die is echt zalig! De kortingscode is geldig t/m 25 juli, dus sla snel je slag!

Heb je het bounty recept gemaakt? Dat vind ik echt superleuk om te zien!

Laat het mij weten via Instagram of Facebook. Wil je vaker gezonde recepten voorbij zien komen op je Social Media voeg me dan gerust toe.

Leuk om je daar te spreken!

Andrea

#kokosolie #Korting

274 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea