• aweda

Verhoog je weerstand in de herfst


De herfst komt er aan. Een tijd waarin de natuur zich langzaam terugtrekt tot de kern en tot rust komt. Dieren gaan zuiniger om met energie en slaan energie op. Voor mensen geldt hetzelfde. De verandering van het seizoen is ook merkbaar aan ons lichaam. We krijgen minder zon , het wordt 's avonds eerder donker en 's ochtends is het later licht. Hierdoor ervaar je minder energie en ben je ook geneigd om minder actief te zijn. Om een herfstdip en verkoudheid te vookomen is belangrijk om juist in dit seizoen extra goed voor jezelf te zorgen.

Verhoog je weerstand en warm jezelf op met verwarmend voedsel

Door verwarmend voedsel te eten kun je je lichaam langer en beter warm houden en ben je beter bestand tegen kou en ziekte. Ideaal voor koukleumen en in de winter!

Verwarmende voeding brengt organen op gang, geeft je energie, verbetert de bloedcirculatie en is een bron van voedingsstoffen. Verkoelend voedsel brengt de organen tot rust en verkoeld het lichaam. Verwarmend wil niet alleen zeggen gekookt en verwarmd voedsel maar er bestaan ook warme voedingsmiddelen.

Wat is verwarmend voedsel?

Scherpe en zoete smaken zijn verwarmend. Wintergroenten zijn over het algemeen verwarmende groenten. Deze groenten doen er langer over om te groeien waardoor ze meer voedingsstoffen vast houden dan zomergroenten. Grofweg geldt dat alles met een scherpe, pittige en zoete smaak een verwarmende werking heeft. Verwarmende voedingsmiddelen zijn vaak droog, klein, rood of oranje van kleur. Denk bijvoorbeeld aan rode paprika en pompoen, peper, kaneel en nootmuskaat.

Verwarmende groenten:

knollen, wortels, uien, en kolen. Denk dan bijvoorbeeld aan: pompoen, knolselderij, bieten, zoete aardappelen, pastinaak, peterseliewortel, boerenkool, witte kool, spruitjes, prei en knoflook

Verwarmende specerijen :

peperkorrels, mosterdzaad, cayenne, kaneel, gemberwortel, rozemarijn, chilipeper, steranijs, komijn, kaneel, marjolein, kruidnagel thijm, rozemarijn, peterselie, jeneverbes, kerrie, laurier, koriander, bieslook, dille, basilicum, vanille, nootmuskaat, venkelzaad, laurier, oregano, sesamzaad, knoflook

Verwarmende fruitsoorten:

perzik, nectarine, pruimen, kersen en gedroogd fruit Door verkoelende voedingsmiddelen letterlijk te verwarmen of te bereiden kunnen deze voedingsmiddelen verwarmend worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gekookte broccoli maar ook aan stoofpeertjes met kaneel. Kruiden zoals kaneel, gember, kardemon en kruidnagel neutraliseren de verkoelende werking van fruit.

Deze jachtschotel met zoete aardappel is een heerlijk verwarmend gerecht.

En , zoals jullie zien op de foto, favoriet hier in huis! :-)

Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 kg zoete aardappelen 400 gr rundergehakt 3 uien 1 paprika 1 prei 1 blikje tomatenblokjes 1 el groente bouillonpoeder 2 appels (bijv. Jonagold) 50 gr geraspte kaas 2 blaadjes laurier Snuf nootmuskaat Peper en zout Evt sambal

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de zoete aardappelen en snijd ze wat kleiner , kook de zoete aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en stamp er een puree van. Je kunt de puree eventueel wat smeuïger maken met een scheutje melk of een klontje roomboter. Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout en zet apart.

Pel en snipper de ui. Fruit dit aan in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak dit mee. Breng het op smaak met peper en zeezout samen met de nootmuskaat. Was en snij de paprika en de prei. Voeg deze bij het gehakt en bak mee. Voeg nu de tomatenblokjes en bouillonpoeder toe samen met de laurier en laat het geheel op een zacht vuur zo’n 20 minuten stoven. Voeg evt wat sambal toe als je van pittig houdt.

Snijd de appelen in dunne plakjes. Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Leg hierop de plakjes appel. Verdeel de zoete aardappelpuree over de ovenschotel en bestrooi met wat geraspte kaas.

Bak de jachtschotel in ongeveer 20 minuten goudbruin op 200 graden.

De ovenschotel is klaar als het kaaslaagje lekker krokant is. Dus laatste paar minuten even onder de grill.

Eet smakelijk!

Leuk als je me toevoegt op Facebook, en Instagram!

Andrea

#Jachtschotel #zoeteaardappel #Weerstand #Herfst

37 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea