• aweda

Nee?


Nee zeggen kan soms heel erg lastig zijn. Vooral als je nee moet zegen tegen iets waar je eigenlijk diep in je hart wel ja tegen wilt zeggen. :-)

En als je wilt afvallen is het best handig om af en toe eens nee te zeggen.

Toch gebeurt het regelmatig dat we ons heilig voornemen nee te zeggen en dan …op het moment dat het voorbijkomt horen we onszelf ineens toch ja zeggen.

Hoe kan dat? Dat heeft van alles te maken met hoe serieus jij jezelf neemt.

Als jij afspraken maakt met een vriendin, kom je die dan na? Eigenlijk weet ik wel zeker dat je dit zult doen. Een afspraak met een vriendin verbreek je niet.

Helaas doe je dat wel. Iedere keer maak je afspraken met jezelf en kom je deze niet na. Je verbreekt ze. Je laat jezelf in de steek. Misschien komt dat omdat je afspraken maakt met jezelf die teveel eisend zijn.

Stel je misschien te hoge eisen aan jezelf?

Als je naar een feestje gaat en je neemt je voor niets te eten omdat je wilt afvallen, is dat een hele hoge eis. Niets nemen is haast onmogelijk, zeker als iedereen om je heen wel eet. Je zal dit niet lang kunnen weerstaan en je nee zal uiteindelijk toch een ja worden, en dat zal niet goed voelen.

Was je naar het feestje gegaan en had je afspraken met jezelf gemaakt die haalbaar zouden zijn geweest, zoals: ik neem geen taartje maar wel twee hapjes en een glas wijn. Of ik neem wel een stukje taart maar dan laat ik de hapjes en de wijn staan. Dan was de kans dat je je aan je afspraken had gehouden veel groter geweest.

Dus: Neem jezelf serieus, maak afspraken met jezelf die voor jou werken en leg de lat niet te hoog. Maak afspraken en houd je er aan, stel jezelf niet teleur en laat jezelf niet in de steek.

Soms is nee zeggen tegen een persoon ook lastig. Omdat je de ander niet wil kwetsen, of omdat je iemand niet wil teleurstellen. Misschien durf je niet te weigeren?

Toch mag je nee zeggen. Want bedenk ook, een ja tegen een ander is vaak een nee tegen jezelf. Iets doen omdat het moet, omdat je vindt dat het moet kan stress opleveren, en stress en eten geven problemen.

Een paar zinnen die je kunt gebruiken zijn:

Wat een goed idee, maar mijn antwoord is nee.

Het spijt me, maar ik ga nee zeggen.

Sorry, maar dit is niets voor mij.

Ik wil je graag helpen, maar vind dit niet zo leuk om te doen.

Ik zeg nee voor nu, maar laat je weten als het veranderd.

Lief dat je het vraagt, maar ik zeg toch nee.

Goed voor jezelf zorgen betekent jezelf serieus nemen. Help jezelf zoals jij een goede vriendin zou helpen, dus wees aardig voor jezelf. Niet te hoge eisen stellen maar maak haalbare en vooral realistische afspraken.

Andrea

Leuk als je me ook volgt op Facebook en Instagram!

#ePower #mindset

7 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea