• aweda

Pastinaak = gezond!


De pastinaak is nu niet echt meer een "vergeten groente". Gelukkig vinden mensen de pastinaak steeds vaker in de supermarkt. En terecht, want het is een supergezonde groente. De pastinaak wordt vaak vergeleken met de aardappel, alleen dan wat zoeter.

Het zoete anijsachtige aroma geeft warmte aan gerechten. Voor de opkomst van de suiker, werd de wortel zelfs gebruikt om koekjes en vruchtenmoes mee te zoeten.

Als je de voedingswaarde van de pastinaak bekijkt dan zie je dat het vrij veel koolhydraten bevat: 12 gram per 100 gram. Ook is pastinaak rijk aan vezels. Daarnaast zit in pastinaak vooral veel vitamine C: in 100 gram pastinaak zit al 29 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder heeft pastinaak ook vitamine K en foliumzuur in zich.

Pastinaak heeft ook een geneeskrachtige werking. Door het volop aanwezige mineraal foliumzuur ben je beschermd tegen dementie, hartziekten en osteoporose. Het wordt ook vaak aanbevolen om te herstellen van bijvoorbeeld nierziekten. Pastinaak stimuleert namelijk de nierwerking en daardoor worden afvalstoffen sneller verwerkt.

Pastinaak puree, soep en chips! Met pastinaak kun je allerlei gezonde kanten op. Je kunt ze gebruiken als vervanger van de aardappel. Heerlijk om er puree van te maken, of een soepje.

Van de schilletjes maak ik chips: besprenkel ze met olijfolie met wat kruiden naar keuze en laat ze in de oven (200 graden) goudbruin bakken.

Of deze heerlijke pastinaaksoep: Pastinaaksoep met peer en kerrie .

Doordat de pastinaak en de ui eerste in de oven gerosoterd zijn krijg je een heerlijk smaakje.

Volg je het e-Power programma? Deze soep kun je in alle fases van het e-Power programma eten, mits je groente bouillon gebruikt.

Wat heb je nodig :

2 pastinaken, geschild en in stukken gesneden 1 grote ui, in stukken 2 tl kerriepoeder 2 el olijfolie 1 stevige handpeer , geschild en in stukken 750 ml groente-bouillon (kippenbouillon in fase 1-3-4)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de pastinaak, ui, kerrie en olie met zout en peper in een kom door elkaar. Spreid de groenten uit op een bakblik en rooster ze 20 -30 min. bruin in de oven.

Kook in een waterkoker 750 ml water. Schep de geroosterde groenten in een pan en voeg het gekookte water toe samen met 2 bouillonblokjes. Breng dit samen met de peer opnieuw aan de kook. Laat de soep nog 15 minuten zachtjes koken.

Pureer de pastinaaksoep met de staafmixer. En eet smakelijk!

Leuk als je me ook toevoegt op Facebook , en Instagram!

Andrea

#pastinaak #ePower

393 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea