• aweda

Quinoa pap met blauwe bessen


Nu de ochtenden kouder zijn vind ik het fijn om warm te ontbijten. Het voordeel van warme gerechtjes in de herfst/ winter is dat het je lichaam verwarmt. En dat geeft je energie. Doordat je lichaam het niet zelf meer op te warmen blijft er energie over voor andere dingen.

Dit ontbijtje is op basis van quinoa en een klein beetje havermout. Het is een pap maar niet zo eentje zoals vroeger....brrr. De quinoa geeft het een gelei achtige structuur.

Gezondheidsvoordelen van quinoa

Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. En daarom ook een goed alternatief voor vlees en als je liever voor plantaardig kiest. Daarnaast heeft quinoa nog een paar opvallende gezonde voordelen.

1. Er zit ijzer in. Dat houdt de rode bloedcellen gezond en het vervoert zuurstof door het lichaam. Het verbetert de hersenfunctie, reguleert de lichaamstemperatuur en verhoogt je energie

2. Quinoa bevat veel eiwitten. Het is een van de meest proteïnerijke plantaardige voedingsbronnen die er zijn, en is een complete eiwitbron met alle essentiële aminozuren. Je lichaam kan deze zelf niet aanmaken, dus erg belangrijk!

3. Het bevat meer vezels dan de meeste andere granen. Vezels zorgen voor een betere stoelgang en helpen bij het voorkomen van hartziektes door het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast verlaagt quinoa cholesterol- en glucose waarden en kan het helpen bij gewichtverlies omdat je langer een vol gevoel houdt en daardoor minder snel trek hebt

4. Het is glutenvrij. Quinoa is perfect voor mensen met een gluten intolerantie

5. Het zit vol met antioxidanten, zoals vitamine E en zink, die vrije radicalen uit de weg ruimen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die cellen en weefsels beschadigen. De antioxidanten gaan deze beschadigingen te lijf en helpen daarmee mogelijk op de lange termijn ziektes als kanker en hart- en vaatziektes te voorkomen.

6. Quinoa heeft een gunstig effect op de stofwisseling en is daarom een goed product als je wilt afvallen. Dit komt door de hoeveelheid eiwitten en vezels die zorgen voor een goede stofwisseling en de ‘honger’ aanzienlijk verminderen

7. Het bevat lysine. Dit is een essentieel aminozuur die de groei en het herstel van weefsels bevordert

8. Het bevat veel mineralen en is vooral rijk aan magnesium. Magnesium helpt hij het ontspannen van de bloedvaten en je spieren. Dit verbetert de bloedsuikerspiegel, helpt migraine te voorkomen, zorgt voor een goede lichaamstemperatuurregeling, ontgift en geeft energie

9. Quinoa is eenvoudig in je eetpatroon op te nemen. Het gaat goed samen met ander voedsel, je kunt het gebruiken als ontbijt, lunch of avondeten eten of als vervanger kiezen voor rijst of aardappels.

Maar dus ook prima om er een ontbijt van te maken:

Quinoa pap met blauwe bessen.

Wat heb je nodig voor 1 persoon:

30 gr quinoa, afgespoeld

2 el havermout

100 ml water

150 ml (ongezoete plantaardige) melk

Kaneel, hoeveelheid naar smaak

2 kardemom peulen

Fruit naar keuze: ik had blauwe bessen uit de vriezer maar stukjes appel is ook erg lekker in combinatie met de kaneel en kardemom peulen.

Voeg alles in een steelpannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt het vuur omlaag en blijf roeren . Na ca 15 minuten is de quinoa pap klaar. Verwijder de 2 kardemom peulen en voeg er een handje blauwe bessen aan toe, of stukje gesneden appel .

Het is verwarmend voedsel wat erg goed is voor je in de herst / winter. Lees hier meer over verwarmend voedsel en je weerstand.

Leuk als je me ook volgt op Facebook, en Instagram!

Andrea

#Quinoa

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea