• Andrea

Griekse yoghurt of Griekse stijl? Wat is de beste keus?

Bijgewerkt: 28 dec 2019


Griekse yoghurt is gemaakt van melk afkomstig van Griekse koeien. Het is romig en vol van smaak. Dat komt omdat het minstens 10% vet bevat.

Er mag alleen "Griekse yoghurt" op de verpakking staan als de melk afkomstig is van Griekse koeien.

Eén van de merken die dit heeft is bijvoorbeeld Kri Kri. Onder andere te koop bij de AH. Deze bevat 10 gram vet en daardoor ook flink wat calorieën, namelijk 130 kcal per 100 gram. Daarentegen zijn de suikers wat lager, 3,7 gram en bevat het 6,4 gram eiwitten.

Yoghurt Griekse Stijl

Dat is yoghurt die lijkt op Griekse yoghurt maar dat dus niet is! Het heeft wel de romige smaak maar het is niet gemaakt van melk afkomstig van Griekse koeien.

Wanneer je geen koeien in Griekenland hebt, en je wil wel een yoghurt op de markt brengen die lijkt op de smaak van Griekse yoghurt, dan kun je creatief zijn met de regels van de Warenwet. En dat doe je door de yoghurt “Yoghurt Griekse Stijl” te noemen. En daar is helemaal niets Grieks aan, maar meeliften op het succes van de Griekse yoghurt. Gewoon commercieel dus!

0% vet en toch romig en vol van smaak? Hoe kan dat?

Romig en vol associeer ik namelijk niet met 0% vet. Het is ook nog eens een geweldige combinatie! Want waarom zou je zure magere yoghurt naar binnen werken, terwijl je net zo goed een lekkere dikke romige yoghurt kunt eten en in beide gevallen maar 0% vet naar binnen krijgen? :-)

Het verschil zit hem in de koolhydraten (suikers) en de eiwitten. De 0% variant bevat wel meer suiker maar ook meer eiwitten om de smaak te compenseren voor het weghalen van vet.

Ik zal je een aantal voorbeelden laten zien. Zoals je hierboven ziet, een Griekse stijl yoghurt met 10% vet. Bij de vetten staat 10 gram waardoor je ook meteen aanzienlijk meer calorieën krijgt per 100 gram (120 kcal). Bij suiker zie je 3,7 gram staan en bij eiwit 3,1 gram. Bijna zoveel calorieën maar minder eiwitten dan de echte Griekse yoghurt met 10% vet dus!

Laten we nu naar een Griekse Stijl yoghurt met 0% vet variant gaan kijken.

Het bevat 0 gram vet, en slechts 45 kcal per 100 gram, maar wel meer suikers (6 gram) maar ook meer eiwitten (5.5 gram).

Wat is dan de beste keuze?

Kies wat het beste bij jouw leefstijl en jouw budget past. Zolang je maar bewust bent van de ingrediënten en de voedingswaarde van de producten die je in je lijf stopt.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Griekse yoghurt van Fage. Deze bevat 0 gram vet, en daarom slechts 57 kcal. Verder bevat deze Griekse Yoghurt 4 gram suikers en maar liefst 10,3 gram eiwitten!

Hopelijk ben je ets wijzer geworden in de Griekse yoghurt jungle. Ik ben benieuwd welke yoghurt jij kiest. Kies voor je Griekse stijl, of voor Griekse yoghurt?

Laat het me horen in de reacties hieronder.

Volg je me al op Social Media? Leuk als je me ook volgt op Facebook , Instagram en Pinterest.

Tot later!

Andrea

#Griekseyoghurt

965 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea