• aweda

Gezondheidsbommen!


Bietjes, of krootjes zoals mijn moeder ze altijd noemde, ik vind ze heerlijk! Geraspt in een salade of ik maak er soep van. Bietjes zijn ook nog eens supergezond !

Vijf redenen om vaker rode biet te eten

1. Bron van vitaminen en mineralen Magnesium, kalium, vezels, fosfor en ijzer: je vindt het allemaal in rode bieten terug. Ook de vitamines A, B en C zijn goed vertegenwoordigd en de knollen vormen een rijke bron van bètacaroteen en foliumzuur. En dan noemen we nog maar enkele van de vele voedingsstoffen die rode biet bevat. Vooral zwangere vrouwen kunnen volop van de gezondheidsvoordelen genieten. Zo stimuleren het ijzer en de B-vitamines de celgroei en kunnen ze bloedarmoede voorkomen. Doordat rode biet foliumzuur bevat helpt ze de baby ook beschermen tegen spina bifida (open ruggetje). Ook het groen van de biet zit vol calcium, ijzer en vitamine A en C.

2. Zuivert lichaam en geest Bieten zuiveren het bloed en de lever, en zijn bovendien een gezonde bondgenoot in de strijd tegen een depressie. Ze bevatten namelijk tryptofaan. Dat is het aminozuur waaruit ons lichaam uiteindelijk serotonine, een stof die als een natuurlijk antidepressivum werkt, kan produceren.

3. Zit boordevol antioxidanten Rode bieten bevatten krachtige antioxidanten. Naast het rode pigment betanine - ook bietenrood genoemd - vinden we er ook andere fytochemicaliën in terug. Dat zijn bestanddelen in plantaardige voedingsmiddelen met een gunstige invloed op onze lichaamswerking. Zo kunnen bieten het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en dus ook tegen kanker.

4. Verlaagt bloeddruk en cholesterol Volgens het gerenommeerde vakblad 'Hypertension' zouden mensen met een verhoogde bloeddruk baat hebben bij een glas rodebietensap per dag. Het positieve effect van het sap zou drie tot zes uur na consumptie het duidelijkst zijn, maar blijft tot 24 uur doorwerken. De nitraten in rode biet zorgen er namelijk voor dat het stikstofmonoxidegehalte van het bloed stijgt. Dat gas zet onze bloedvaten open, waardoor de bloedsomloop vlotter gaat. Bovendien helpen rode bieten beschermen tegen hart- en vaatziekten en zouden ze cholesterolverlagend werken.

5. Verhoogt het uithoudings- vermogen Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat fervente sporters gebaat zijn bij rodebietensap. Het hoge nitraatgehalte van de groente stimuleert niet alleen de aanmaak van stikstofoxide in het bloed, maar ook in de spieren. Dat zorgt ervoor dat het zuurstofverbruik in je spieren tijdens het sporten beter geregeld wordt. En hoe minder zuurstof we nodig hebben om inspanningen te leveren, hoe langer we het sporten kunnen volhouden. NB. vanwege het relatief hoge suikergehalte kunnen diabetespatiënten ze beter niet elke dag op tafel zetten.

Recept bietensoep met kaneel

Voor 6 kommen soep: 6 rauwe bietjes 2 rode uien 2 tenen knoflook 1 goudrenet 750 ml groente bouillon (2 blokjes) Peterselie 1 theelepel kaneel 1 eetlepel oregano Zet eerst water op in de waterkoker voor de bouillon. Schil de bieten en de appel en snij in blokjes. Snij de ui in stukjes en fruit deze met de knoflook eventjes in de soeppan met wat olijfolie. Voeg de bietjes en de appel, samen met de kaneel en de oregano toe, en laat op middelhoog vuur een paar minuten koken. Voeg daarna het water en de bouillon blokjes toe en laat dit alles op laag vuur 30 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer, en garneer met peterselie .

Eet smakelijk!

Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Leuk als je een reactie achterlaat onder dit bericht!

Andrea

Volg me ook op Instagram en Facebook

#Bietjes

82 keer bekeken

Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

online

voedingscoach

© Copyright 2020 by Andrea