Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

E: info@AndreaFoodcoach.nl

Tel: 06-28848896

online

voedingscoach

K.v.K 67451527

Privacyverklaring

Cookieverklaring

© Copyright 2016 by Andrea 

 

Blog

Vergeten groente: aardpeer

19/02/2018

Familie van de zonnebloem 


Je zou het niet zeggen, maar de aardpeer is familie van de zonnebloem. Je komt ze ook tegen onder de naam topinamboer of Jeruzalem-artisjok.
Het zijn knolletjes die groeien aan een plant die tot twee meter hoog kan worden. De knollen hebben een lichtbruine tot lichtpaarse kleur.

 

 

 

 

Aardpeer smaakt zoet

 

Spoel de aardpeer af en borstel hem schoon. Je kunt ze zowel met als zonder schil eten. De aardpeer is een super veelzijdige knol. Je kan hem rauw eten, koken en bakken. Ze zijn ook heerlijk in de wok of gefrituurd als chips.
Wil je aardappelpuree een extraatje tintje geven dan is de fijne smaak van aardpeer precies wat je nodig hebt. Ook in soep en salades is aardpeer fantastisch.

Als je de aardpeer in de schil kookt dan blijft de smaak beter bewaard. Voeg eventueel wat azijn of citroensap aan het kookwater toe om verkleuring te voorkomen.

Aardperen passen ook heel goed in een gezond voedingspatroon. Omdat niet alle groenten dezelfde voedingsstoffen bevatten, is variatie belangrijk.

Neem een aardpeer in de winkel altijd even vast en voel of de knol stevig is. Als je hem kunt indrukken of als hij zacht aanvoelt dan is hij niet meer vers.

 


Stabiele bloedsuiker door inuline


En dat is fijn voor mensen met suikerziekte. Hiervoor moet je de aardpeer wel rauw opeten! Je kunt ze raspen of in dunne plakjes snijden en door salades heen doen.

De bloedsuikerverlagende werking wordt veroorzaakt door inuline.

inuline is een koolhydraat wat door de mens niet kan worden verteerd. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel niet oplopen.
inuline is een oplosbare vezel dat koolhydraten vast houdt. Hierdoor verloopt de spijsvertering langzamer en loopt de bloedsuikerspiegel niet zo snel op.
de oplosbare vezel bindt zich met water waardoor er sneller een verzadigingsgevoel ontstaat. Hierdoor zit je langer vol.Heb jij al eens aardpeer gegeten?

 

Andrea

Volg me ook op Facebook

 

 

 

 

Delen
Delen
Delen
vind ik leuk
Please reload

Ook interessant!
Please reload

5 tips om blijvend af te vallen

October 3, 2019

1/10
Please reload