Graaf Hendrik III laan 135 B

4819 CD Breda

E: info@AndreaFoodcoach.nl

Tel: 06-28848896

online

voedingscoach

K.v.K 67451527

Privacyverklaring

Cookieverklaring

© Copyright 2016 by Andrea 

 

Blog

Sojasaus van Hollandse bodem: Tomasu

12/06/2018

Niet alleen wijn rijpt in houten vaten maar ook deze soja saus van Hollandse bodem: Tomasu sojasaus. Een bijzondere sojasaus en een echte delicatesse.

 

 

Een bijzonder flesje sojasaus

 

Deze sojasaus wordt namelijk 24 maanden gefermenteerd in Schotse whisky vaten die 25-50 jaar oud zijn en daarna wordt het nog 12 maanden gerijpt. Een product waar dus veel tijd en aandacht in zit. En dat proef je! De smaak is niet te vergelijken met de andere sojasauzen die ik ken. Het smaakt vol, intens, bijna zoet (karamelachtig) en zeker niet zout.

 

 

Enige microgebrouwen sojasaus uit Europa

 

De sojabonen en granen worden verbouwd in de Hoekse Waard. In de Rotterdamse brouwerij wordt er bronwater en Keltisch zeezout aan toegevoegd en vindt de fermentatie plaats in de oude Schotse whisky vaten. Deze fermentatie gebeurt met een kōji (een schimmel) : de aspergillus oryzea Tomasu.

 

Wat de saus ook bijzonder maakt is dat het in een kleine oplage gemaakt wordt en alles wordt met de hand gedaan. De afgelopen 2.5 jaar zijn er 100 vaten gevuld van elk 125 liter. Ieder flesje wordt gelabeld en genummerd zodat men weet uit welk vat het komt. De mijne komt uit vat nummer 5 :-) 

 

 

 

 

Het resultaat is dus een sojasaus met een bijzondere smaak die je lang proeft.

Fanstastisch bij sashimi, maar zeker ook als marinade voor vis.

 

Zoals dit recept:

 

Vis en papillote met een marinade van sojasaus:

 

Voor 2 personen

6 el sojasaus Tomasu

3 cm gember, fijngehakt

1 rode peper, met of zonder zaadjes

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 courgette, in plakjes

200 gr worteltjes, geraspt 

3 bosuitjes, fijngesneden

1 citroen

olijfolie

visfilet naar keuze (met MSC keurmerk) 

 

 

 

 

Meng de knoflook, gember, peper, scheutje olijfolie met 4 el sojasaus en wentel de vis hierin. Laat dit 15 minuten marineren in de koelkast.

 

Zet ondertussen de oven aan op 200 graden. Meng de geraspte wortel met de bosuitjes (laat 2 el bosuitjes over) en voeg een scheutje olijfolie toe samen met 2 el sojasaus. Snij de courgette in plakjes.

 

 

 

 

 

 

Scheur een lang stuk alluminiumfolie of gebruik bakpapier.  Verdeel het wortelmengsel op de folie en beleg met courgette plakjes. Leg de vis op de courgette en sprenkel er wat marinade over, samen met wat olijfolie en citroensap. Bestrooi met de restant bosuitjes en vouw de folie losjes dicht.

 

 

 

Bak in 20 minuutjes gaar in de oven. DIt kan ook heel goed op de BBQ trouwens! 

Breng zo nodig nog op smaak met Keltisch zeezout en wat vers gemalen peper.

 

Lekker met een salade, en eventueel nog wat zilvervliesrijst, of gebakken zoete aardappel.

 

Nomnomnomnom! 

 

Wil je de sojasaus bestellen? Ga dan naar de site van Selnature.

En bekijk dan ook zeker de andere biologische producten in de webshop. Selnature verkoopt onder andere heerlijke biologische olijfolie, biologische virgin kokosolie en Keltisch zeezout.

 

Eet smakelijk! Wil je vaker dit soort recepten lezen...volg me dan op Facebook en Instagram.

 

Andrea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen
Delen
Delen
vind ik leuk
Please reload

Ook interessant!
Please reload

5 tips om blijvend af te vallen

October 3, 2019

1/10
Please reload